Blog

Vind de baan die echt bij jou past!

Hoe tevreden ben jij eigenlijk met je huidige baan? Ga jij met plezier naar je werk, of voelt het meer als een verplichting? Uiteindelijk besteed je een groot deel van je tijd aan je werk, en daarom is het belangrijk dat jij een baan hebt die bij jou past. Zo kost je het je weinig energie en levert het je veel op. Je zult merken dat je lekkerder in je vel zit, minder frustraties en woede ervaart en over het algemeen gelukkiger bent. In deze blog geef ik je een paar tips hoe ook jij een baan kan vinden die echt bij je past.

Wat zijn jouw talenten?

Het is belangrijk dat een baan aansluit bij jouw talenten. Waar ben jij echt goed in? Wat onderscheidt jou van andere werknemers? Waar kan jij echt van waarde zijn en iets toevoegen vanuit je eigen vaardigheden? Het is goed om hier bij stil te staan. Breng jouw talenten in kaart door het hier met collega’s, vrienden en familie over te hebben. Maak een lijstje en kijk waar jouw sterke punten liggen. Ga vervolgens na bij welke banen deze talenten goed van pas komen. Ben jij erg nauwkeurig, en werk je graag met cijfers? Kijk dan bijvoorbeeld eens online naar administratieve vacatures. Of ben je een kei in sociaal contact en dingen uitleggen? Ga dan eens na of leraar/coach niets voor jou is.

Waar ligt jouw passie?

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Ook dit zegt veel over wat jouw mogelijke droombaan zou kunnen zijn. Ga na wat je interessant vind, wat je belangrijk vind, of in welke omgeving jij je het meeste op je gemak voelt. Iemand die bijvoorbeeld erg van de natuur houdt, graag buiten is en iets wil bijdragen aan een beter milieu zou ik daarom niet aanraden om als receptionist in bijvoorbeeld een hotel te gaan werken. Die baan ligt ver af van alles wat die persoon mooi vindt. Ik zou dan zeggen: ga aan de slag als natuurbeheerder, wandelgids of milieu inspecteur.  Zoek een baan waar je blij van wordt!

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?

Eeen beetje in lijn met de tip hiervoor, maar ga eens bij jezelf na waar je blij van wordt op een werkdag. Zijn dat de overleggen met je collega’s? Dan moet je niet als zzper aan de slag gaan. Maar werk jij juist het liefst ongestoord en alleen? Dan is misschien een bestaan als zzper wel aan jou besteed. Probeer zo goed mogelijk helder te krijgen waar jij je tijd aan wil besteden: werk jij het liefst alleen of met een team, aan lange projecten of juist korte klussen, aan concrete vraagstukken of juist algemene processen? Het is allemaal aan jou, en hoe beter je jouw wensen begrijpt hoe helderder je jouw droombaan voor je ziet. Doe hier wat mee!

Geef een reactie