Blog

LED the sunshine!

De afgelopen vijf jaar heeft de LED lamp een enorme reis afgelegd. Maar ze zijn niet alleen handig om je oude energieslurpende lichtbolletjes te vervangen. Wetenschappers vinden voortdurend nieuwe methode om meer licht te laten schijnen op ons leven. In deze blog hebben we wat interessante weetjes over de LED lamp op een rijtje gezet om jou te verlichten.

De eerste LED lampen waren duur, log en gaven geen consequent, betrouwbaar licht af. Dankzij verbeterde LED techniek zijn ze nu de meest efficiënte vorm van licht die je kan verkrijgen. En ook nog eens een stuk goedkoper!

1. LED werkt beter in de kou

Handig nu we weer de koude wintermaanden in gaan: LED lichten zijn een betere keuze in koude ruimtes, zoals een garage of loods. Oude fluorescerende TLC buizen hebben nog wel eens moeite bij lage temperaturen, waardoor het een paar minuten kan duren voordat ze volledig helder zijn. Dat is niet handig als je even snel iets uit de vriezer wil halen.

2. LED licht heeft effect op je slaap en concentratie

Uit onderzoek blijkt dat licht dat het meest lijkt op zonneschijn je alert maakt en minder slaperig gedurende dag. Cool, blauw licht geeft een boost aan je concentratie levels. Het is daarom ook af te raden vlak voor het slapen. Met een LED lampje, kan je de toon van je licht aanpassen met hetzelfde lampje. Scholen en ziekenhuizen maken al gebruik van dit fenomeen, om de concentratie van kinderen te stimuleren en de slaapcyclus van patiënten.

3. Blauw LED licht houdt je eten langer vers

Blauw licht van LED lampjes kunnen bacteriën doodmaken. Daarom straalt een koelkast vaak ook helder licht uit: in koude omgevingen werkt dit effect maximaal.

4. Blauw LED licht reinigt ziekenhuizen

Om dezelfde reden komt blauw licht in vele ziekenhuizen voor. Een specifiek deel van het ultraviolet kleurenspectrum kan bacteriën uitroeien in kamers zonder de schadelijke effecten van intensief UV licht. Dit wordt gebruikt in ziekenhuizen, maar ook tijdens operatie en andere infectiegevoelige omstandigheden.

5. LED licht therapie

Last van acne? Dan zou je dermatoloog zo maar eens lichttherapie kunnen aanbevelen. Daarin worden rood en blauw LED licht gecombineerd: het blauwe licht penetreert de poriën en strijdt met bacteriën terwijl het rode licht het gevoel van branderigheid reduceert. Deze technologie is tegenwoordig zelfs thuis beschikbaar in de vorm van lichtmaskers.

LED lampen zijn dus echt een uitkomst! En in veel verschijningsvormen verkrijgbaar. Ze veranderen daarmee het concept van het traditionele lichtbolletje. Meer weten? Op www.besled.nl vind je alles wat je wil weten over LED verlichting

Geef een reactie