Blog

Winkelen, online of op straat?

De discussie omtrent online winkelen wordt steeds groter naarmate de populariteit daarvan toeneemt. Het zou slechter voor het milieu zijn en de particuliere winkeliers zouden eraan onder door gaan. Maar aan de andere kant is online winkelen hét voorbeeld van het feit dat alles tegenwoordig te koop is en dat iedereen kan verkopen, ook als je geen fysieke winkel hebt. In deze blog weeg ik de voor en nadelen van online winkelen af tegen het winkelen in fysieke winkels in de winkelstraat. Lees je mee?

Het gemak online

Veel mensen worden voor aankopen snel naar de computer getrokken omdat het simpelweg makkelijk is. Je typt in de zoekbalk in wat je wilt hebben en dan krijg je al je opties in een net overzicht zo gepresenteerd. Dat maakt online winkelen aantrekkelijk. Daarnaast kan je op het internet met een vergelijker zo zien of je niet te veel betaald en je hoeft niet eens op te staan uit je luie stoel. Logisch dat de consument hierdoor aangetrokken wordt. Maar ook voor verkopers is het handig. Denk maar eens aan websites als Etsy, waarop mensen hun creaties kunnen verkopen. Dat scheelt een heel winkelpand onderhouden.

Het contact op straat

Maar ondertussen valt het niet meer te ontkennen dat de gewone winkelier in de stad hieronder lijdt. Omdat bijna alles wel online te koop is, worden we lui en trekken we niet meer de winkelstraat in om te zoeken naar wat we nodig hebben. Toch heeft écht winkelen zeker voordelen. Zo hoef je niet te wachten op een pakketje wanneer je iets leuks gevonden hebt, dat scheelt verzendkosten en benzine voor de bezorger. Dat laatste is ook nog eens beter voor het milieu. Daarnaast kan je het meteen zien en zo kom je niet voor onhandige verassingen te staan. Je weet wat je in huis haalt.

Een beetje extra

Uiteindelijk draait alles om balans. Met de komst van internet winkelen, zijn er een hoop nieuwe mogelijkheden bijgekomen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat alle winkelcentra dicht gaan. Dat zou het straatbeeld geen goed doen. Daarnaast blijft het ook gewoon leuk om met vrienden of familie een dagje te winkelen en na afloopt na te borrelen op een terrasje. Als alles dicht gaat, zit dat er niet meer in. Online winkelen is dus helemaal prima zolang we niet te lui worden en waar het kan de gewone winkeliers blijven ondersteunen. Veel winkelplezier allemaal!

Geef een reactie